ثبت کلهر فراتر از یک ثبت
نکات کاربردی در دعاوی حقوقی شرکتها:
مدیران شرکتها بخوانند:
اگر از اعضای هیات مدیره یا مدیرعامل شرکتی هستید و با چالش حقوقی مواجه شدید که نیاز به طرح دعوی و تنظیم دادخواست دارید در وهله اول به شما توصیه می شود از یک وکیل متخصص در امور شرکت ها استمداد بجویید.
چنانچه دسترسی به وکیل بنا به هر دلیلی برای شما امکان پذیر نیست به نکات ذیل توجه کنید.
اگر به عنوان خواهان قصد طرح دعوا دارید:
ابتدا لازم است یک دادخواست تنظیم کنید.
دادخواستی در مراجع قضایی مورد رسیدگی قرار می گیرد که شرایط شکلی آن رعایت شده باشد درغیراینصورت ممکن است با صرف هزینه های سنگین، دادخواست شما بدون رسیدگی و احقاق حق رد شود.
در تنظیم دادخواست ابتدا باید خواهان دعوا مشخص شود.
خواهان یعنی فردی که ادعای تضییع حق خود را دارد و با هدف تظلم خواهی به مراجع قضایی مراجعه می نماید.
در شرکتهای تجاری خواهان دعوا نمی تواند سهامداران و یا اعضای هیات مدیره یا مدیرعامل باشد بلکه در ستون خواهان باید نام شرکت تجاری و شماره ثبت و شناسه ملی شرکت به عنوان شخص حقوقی درج شود.
حال سوال پیش می آید که شرکت که وجود خارجی ندارد تا دادخواست را امضا کند و یا در جلسات دادرسی حضور پیدا کند پس چه کسی باید این اقدامات را انجام دهد؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا به اساسنامه شرکت مراجعه می کنیم تا بررسی کنیم که حق اقامه دعوی در مراجع قضایی از اختیارات کدام ارکان شرکت میباشد؟
در عمل در بیشتراساسنامه های شرکت ها حق اقامه دعوی از اختیارات هیات مدیره می باشد پس بعد از درج نام شرکت به عنوان خواهان، باید کلیه اعضای هیات مدیره به عنوان نمایتده در دادخواست معرفی شوند و کلیه اعضای هیات مدیره نیز باید دادخواست را امضا کنند.
اشتباه رایج در شرکتها این است ک مدیران حین تنظیم دادخواست نماینده شرکت را فقط افرادی که حق امضای اوراق بهادار را دارند معرفی می کنند و دادخواست صرفآ توسط دارندگان حق امضا تنظیم و امضاء می شود که این امر به دلیل ایراد شکلی ممکن است منجر به رد دادخواست توسط قاضی رسیدگی کننده پرونده شود.
نکته: هیات مدیره شرکت می تواند با تنظیم صورتجلسه ای اختیار طرح دعاوی را به مدیرعامل تفویض نماید این صورتجلسه باید به اداره ثبت شرکتهای مربوطه ارسال شود تا پس از صدور آگهی در روزنامه رسمی چاپ شود.
با طی نمودن این فرایند، تنظیم و امضای دادخواست صرفآ توسط مدیرعامل امکان پذیر می باشد و مديرعامل به عنوان نماینده آن شرکت دعاوی مربوط به شرکت را می تواند پیگیری نماید.
به خاطر داشته باشید که برای اثبات نمایندگی یا سمت هیات مدیره روزنامه رسمی شرکت که دلالت بر معرفی اعضای هیات مدیره و مدیرعامل دارد باید ضمیمه مدارک شود.
ستون بعدی دادخواست که باید تکمیل شود ستون خوانده است
منظور از خوانده کسی است که خواهان ادعا می کند آن شخص حق او را تضییع نموده و به قصد دادخواهی دعوایی علیه آن فرد مطرح میکند تا قاضی حق او را از خوانده بستاند.
بسته به اینکه شما علیه شخص حقیقی یا حقوقی قصد اقامه دعوا دارید تکمیل این ستون متفاوت است.
چنانچه خوانده شما شخص حقیقی باشد همان فرد را به عنوان خوانده طرف دعوا قرار می دهید اما اگر طرف مقابل شما شخص حقوقی باشد شما نباید نام هیات مدیره یا مدیرعامل را در ستون خوانده بنويسيد چنانچه مرتکب این اشتباه شوید دادخواست شما فرجام خوبی نخواهد داشت.
اگر طرف دعوای شما شخص حقوقی باشد الزاما باید نام و مشخصات شخص حقوقی در ستون خوانده نوشته شود و ذکر مدیرعامل آن شخص به عنوان نماینده شخص حقوقی مطابق آخرین روزنامه رسمی کفایت می کند و نیازی نیست کلیه اعضای هیات مدیره به عنوان نماینده شخص حقوقی در ستون خوانده نگاشته شود.
حالا که خواهان و خوانده مشخص شد شما باید توضیح دهید که از مراجع قضایی چه می خواهید پس خواسته خود را کاملا شفاف در دادخواست قید نمایید.
مثلا الزام به پرداخت وجه چک، یا الزام به ایفای تعهد ناشی از قرارداد.
البته تنظیم این قسمت از دادخواست بسیار حساس و تخصصی می باشد و حضور یک وکیل متخصص و کارکشته در کنار شما بسیار مفید خواهد بود و اما آخرین مرحله از تنظیم دادخواست، دلایل و مدارک شما برای اثبات ادعای شما می باشد.
بسته به اینکه خواسته و ادعای شما چه می باشد دلایل و مدارک اثباتی متفاوت است اما مدرک اثباتی که در همه دعاوی باید ضمیمه دادخواست شود، روزنامه رسمی شرکت دال بر معرفی هیات مدیره و مدیرعامل شرکت می باشد.
با مشخص شدن خواهان خوانده خواسته و دلایل، دادخواست توسط خواهان امضا می شود وپس از پرداخت هزینه دادرسی، تقدیم مراجع قضایی می شود.
هشدار:
اگرچه رعایت این نکات می تواند شما را در تنظیم دادخواست یاری دهد اما در بسیاری از موارد به دلیل تخصصی بودن موضوع و عدم آگاهی مدیران شرکتها از مطالب حقوقی، بسیار مشاهده میشود که هزینه های زمانی و مالی زیادی صرف میشود اما خواهان به حق خود نمی رسد.
بخش حقوقی ثبت کلهر با حضور وکلای متخصص در امور شرکتها آماده ارائه خدمات مشاوره ای و وکالتی به مدیران شرکتها می باشد.
نگارنده : سرکار خانم کلهر وکیل پایه یک دادگستری
با ما تماس بگیرید.
09127874947
02833334724
با ثبت کلهر وقت شما ارزشمنده
یکشنبه, 22 آبان 1
2 سال پیش
2 سال پیش
3 سال پیش